Om Norge og nordmenn - reiseminner fra 1864

Lilla Bulyovzky fra Ungarn reiste rundt i Norge i 1864. Hun var skuespiller og forfatter. Etter en slitsom arbeidsperiode, dro hun til Norge for å hvile og få frisk fjelluft. I en reiseskildring beskriver hun Norge og nordmenn.

Reisen gikk til Christiania, Drammen, Telemark og med hest og vogn over fjellet til Vestlandet.

Lilla reiste rundt uten mann og barn, men var i følge med en polsk familie. Nordmenn beskriver hun som frie og rettferdige og Norge et land der alle har like rettigheter. Dette var fremmed for henne. I Norge hadde vi ingen adelsklasse som resten av Europa. Vi var vant til å klare oss selv. Når Lilla prøvde å gi ordre til bøndene hun møtte, var det ingen som hørte på henne.

Christiania, hovedstaden vår, var en stor skuffelse. Arkitekturen var stygg og det var ingen festligheter. Lilla var vant til store fester med pomp og prakt. Hun syns også at nordmenn hadde lite utdannelse og at maten smakte vondt. På reisen i Norge savnet hun vin til middagen. I Norge drakk de bare melk.

Her ser vi Lilla Bulyovzky med reisedrakten på. Støvlene var av pels med snøring foran. Hanskene var askegrå laget av hjorteskinn. Pelsskjørtet var sort med lilla striper. Over skjørtet hadde hun en sort bomullskjole med et belte fullt av skjell og ringer av stål.

Lilla syns Norge var et spennende og eksotisk reisemål, selv om hun savnet dannede mennesker, vin og god mat.

I 1864 var Sicilie 11 år. Var det mulig for Sicilie å reise rundt alene i Europa når hun ble voksen?