Om å vokse opp på Eidsfoss rundt 1900

Barn foran gården Bekken

Vi skal bli kjent med Kristine Backe som ble født på Eidsfoss i 1892. Hun var datter av Christian Thon Olsen og Caroline Johnsrud. Faren hennes var medeier i Eidsfos Verk. Kristine har skrevet ned det hun husker fra oppveksten sin på Eidsfoss

Kristine bodde sammen med familien sin på gården Bekken.

På gården hadde de bryggerhus med bakerovn. Der ble det bakt brød og flatbrød. Salt kjøtt og innmat ble oppbevart der gjennom vinteren. Familien hadde hushjelp, og i tillegg kom to koner et par ganger i året for hjelpe til med storvask. Kristine forteller at konene vasket tøyet med grønnsåpe. Til finere vask og personlig bruk, ble det brukt ”sun light” såpe.

Kristine beskriver oppveksten på Eidsfoss som trygg og god. I fritiden likte hun å bade og fiske. Om vinteren gikk hun på ski.

Til konfirmasjonen fikk Kristine et gullur med langt sølvkjede. Konfirmasjonsklærne var lange sorte ullkjoler med høy halslinning og med belte i livet. Håret ble flettet opp bak og festet med sort sløyfe.

Kristine og søsknene hadde guvernante. Det viktigste de lærte seg var matematikk og språk. Det var fag de måtte ha for å komme inn på middelskolen i Holmestrand. De lærte å danse og spille teater. Når det ble arrangert ball, var det dans fra kl. 1800 om ettermiddagen til 0600 om morgenen.

Kristine gikk på husholdningsskole Christiania. Hun giftet seg i 1916 med Tollef Backe som var en av de første som tok utdannelsen ved landbrukshøyskolen i Ås. De fikk barn og flyttet til Hof.